IdegenekSzexi LányokSzexblog - Szextörténetek!True Dating Randi és ismerkedés
  • +0
  • -0
  • 0
0 X
Tetszik! Nem tetszik!
0% 0%

Szexuális zavarok

A szexualitás életünk egyik meghatározó és nagyon összetett területe. Nemcsak az utódnemzést szolgálja, hanem intimitást élhetünk meg általa, szeretetet és örömöt, de számos norma, társadalmi elvárás, sőt, médiahatás is kapcsolódik hozzá. A szexualitással kapcsolatos problémák rendkívül gyakoriak.

szexuális viselkedéssel kapcsolatos zavarok a szexuális aktus négy szakaszához köthetők:
A szex a vágyakozással kezdődik. Az intim kapcsolatok iránti érdeklődés, erotikus fantáziák, vágyódás érzése jellemez. A vágyakozással kapcsolatos zavarok, a szexuális érdeklődés csökkenését, avagy teljes hiányát jelentik. Szélsőséges formában averzív érzéseket is kiválthat a szexualitás gondolata, visszataszító lehet. E problémák mögött számos ok húzódhat meg, például a stresszel terhelt életvitel, szexuális neveltetésen át az abúzus okozta tartalmakon át sok minden. Bizonyos esetekben túl nagy lehet a szexuális éhség, ami szintén jelenthet problémát.

A szexuális aktus második szakaszához, az izgalmi fázishoz kapcsolódóan leggyakrabban a merevedés zavara jelenthet problémát férfiaknál. Ilyen jellegű panaszoknál, ki kell zárni a szervi okokat, hiszen betegségek (pl. cukorbetegség, pszichiátriai betegségek, stb.) velejárója is lehet, és gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Fontos, hogy a testi okokat kizárjuk a kezelés megkezdésekor. Amennyiben van reggeli merevedése a páciensnek, valószínűsíthető a pszichés hátterű probléma fennállása. Nőknél a nedvesedés hiánya okozhat problémát, minek következtében a szexuális együttlétek fájdalmasakká, és élvezhetetlenekké, örömtelenekké válnak.

A szexuális aktus harmadik szakaszához, s e mentén az orgazmuszavarokhoz érkezünk. Főleg nőknél nyilvánul meg, de előfordulhat férfiaknál is, hogy az orgazmus átélése később történik meg, avagy gátolt. Ennek hátterében számos tényező állhat, pl. hangulatzavarok, kapcsolati problémák, stb. Férfiaknál gyakori a korai magömlés jelensége, melynek lényege, hogy még behatolás előtt, avagy minimális együttlét során bekövetkezik a magömlés.

A szexuális aktus negyedik szakasza a megnyugvásé, relaxációé.

szexuális zavarok kezelése során ki kell zárni az esetleges testi betegségek hatását, avagy megfelelő terápiával kezelni azt. Számos esetben fordul elő azonban valamilyen pszichés ok, melynek rendezésében szexuális felvilágosítás valamint pszichoterápia nyújthat segítséget. A szexuális zavarokat általában szexuál-, avagy párterápiával kezeljük, s dinamikus megközelítésben, a személyiség rejtett összefüggéseire rávilágítva értelmezzük azokat.

szexuális viselkedéssel kapcsolatos preferenciák eltérőek, emberről-emberre változnak. Azonban vannak olyan „különbözőségek”, melyek nem szokványosak, mégis élményt, élvezetet nyújtanak egyes emberek számára. E különlegességek kapcsolódhatnak egy tárgyhoz (fetisizmus), exhibicionista viselkedéshez (csábító, figyelemfelkeltő, extravagáns, szexi), a kukkoláshoz (voyeurizmus), a gyermekek iránti szexuális vonzódáshoz (pedophilia), szado-mazochisztikus viselkedéshez (amikor a szexualitás egy agresszív uralkodó és egy szenvedő alárendelt szereposztásban megy végbe).

A lélek szexuális fejlődésével kapcsolatban is felmerülhetnek anomáliák. A gyermekek először saját biológiai nemüket ismerik fel, s rendszerint ezzel azonosulnak is. Így alakul nemi identitásuk. E folyamat kisgyermekkorban kezdődik, s van, hogy eltér a megszokottól, az elvárttól, ekkor beszélünk a nemi identitás zavaráról. Természetesen felnőttkorban is megtaláljuk ennek megfelelőjét, amikor egy férfi nőnek érzi magát és fordítva. Idetartozik még a transzvesztitizmus, amikor a másik nem ruháinak viselése nyújt élményt, feloldódást, megkönnyebbülést. Ilyen esetekben nem csak az jelenthet problémát, amit megélünk e zavarodottság kapcsán, hanem a család, a környezet reakciói is nagyban befolyásolják önértékelésünket, megküzdési képességünket. A terápia során nemcsak az identitással kapcsolatos gondolatokat és érzéseket járjuk körül, hanem támogatjuk az ezzel kapcsolatban felmerülő kapcsolati, s egyéb életvitelt nehezítő problémák megoldását is. A terápia során lehetőség nyílik mélyebben megismerni önmagunkat, s a terápiás kapcsolatban fejlődve harmonikusabb életet élni.

  • +0
  • -0
  • 0
0 X
Tetszik! Nem tetszik!
0% 0%
Tags:
Még senki nem szólt hozzá, legyél Te az első.

Szólj hozzá Te is.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

© 2014 - 2023 Created by Platinum Design

Szex Blog

Nem engedélyezett művelet

Beléphetsz a Facebook fiókoddal

vagy    

Forgot your details?

Create Account